V-ati intrebat vreodata de unde au pornit toate traditiile si obiceiurile de Halloween? Echipa NewLife videochat Constanta adora sa afle lucruri noi si interesante, mai ales atunci cand acestea sunt presarate si cu putina distractie!
In acest an ne-am facut temele constiinciosi cu privire la sarbatoarea de Halloween si ne-am straduit sa punem in practica tot ce am aflat despre cea mai infricosatoare si totodata amuzanta zi a anului, 31 octombrie:
Costumele de Halloween
Chiar daca in prezent au evoluat la tematici mai putin inspaimantatoare precum basmele si filmele cele mai cunoscute si nu neaparat horror, costumele de Halloween isi au originile in traditiile celtilor. Acestia se acopereau, cu prilejul sarbatorii pe care o numeau pe acele vremuri Samhain si care a devenit ulterior Halloween, in piei si blanuri de animale, pentru a arata ca demonii si spiritele malefice despre care credeau ca ii bantuie. Preluand infatisarile lor inchipuite, ii puteau alunga pe cei adevarati.Imbracati astfel, spuneau povesti la ceas de seara, isi ghiceau viitorul si dansau intreaga noapte pentru a inlatura toate fortele si energiile negative.
Dovlecii sculptati de HalloweenSe spune ca dovlecii sculptati isi au originile in povestea napilor pe care i-a sculptat un personaj pe nume Jack, pentru a tine departe spiritele rele. Legenda sa este ca, dupa ce a murit si nu a reusit sa ajunga nici in Rai nici in Iad, a fost nevoit sa ramana pe Pamant pentru totdeauna. Acesta l-a pacalit pe diavol cu „monstrii” lui sculptati in napi turcesti si luminati cu flacara. Povestea provine tot de la celti, care au inlocuit ulterior napii cu dovleci, mult mai maleabili si mai usor de sculptat. Dovlecii se aseaza de obicei la intrarea in casa, pentru a speria si alunga astfel spiritele rele.
Ne dati sau nu ne dati?Halloweenul era denumit, in Irlanda arhaica, Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. Traditia colindelor de Halloween a pornit tot de la irlandezi, unde oamenii saraci se adunau in seara de 31 octombrie si porneau in grupuri catre casele bogatilor, pentru a le cere de-ale gurii. Spre finalul serii, se adunau cu totii intr-un loc si sarbatoreau mancand toate bunatatile primite in dar si dansand intreaga noapte.
Focurile de tabaraIn nordul Irlandei, druizii organizau ceremonii si ritualuri in cadrul carora aduceau jertfe pentru a le multumi zeilor si pentru a le obtine bunavointa. Celtii aduceau lemne in cadrul acestor ceremonii si faceau focuri de tabara in varfurile dealurilor. Acestia obisnuiau sa arunce pe foc si oasele bovinelor pe care le sacrificau pentru zei, iar grasimea ramasa pe ele sfaraia precum artificiile moderne. Credinta lor era ca daca participa la acest ritual, ii vor convinge pe zei sa faca soarele sa straluceasca mai puternic dupa o iarna grea. Irlandezii inca mai pastreaza traditia focurilor de tabara in noaptea de Halloween.
Cum s-a sarbatorit Halloweenul in echipa NewLife Videochat Constanta
Dupa ce am aflat toate aceste traditii si obiceiuri interesante de Halloween, am organizat impreuna o sesiune de shopping pentru a gasi cele mai potrivite si inspaimantatoare costume. Ne-am deghizat in fantome, monstrii si varcolaci si ne-am apucat de sculptat dovlecii in fel si chip, care mai de care mai fiorosi si mai impunatori. Focul de tabara l-am inlocuit cu cateva artificii mai prietenoase cu mediul, pentru ca ne pasa de natura care ne inconjoara.